To jest zupa dla tych co lubią gołąbki ale nie chce im się zawijać 🙂 Taki kapuśniak z mięsem mielonym zamiast żeberek i ryżem zamiast ziemniaków. Jest smaczna, gęsta, pachnąca gołąbkami i łatwa w przygotowaniu. Zresztą jak większość zup.

Składniki:

0,6 kg mięsa mielonego

0,5 kg kapusty białej (ok 1/2 małej główki)

1 cebula średnia

3 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

por

2-3 ząbki czosnku

200 – 300 g przecieru pomidorowego lub więcej jeśli lubisz

100 – 150 g ryżu surowego  – w zależności od tego czy lubisz bardziej czy mniej gęstą, ryz może być biały, brązowy  jaki chcesz.

1 łyżka oleju

jogurt naturalny lub śmietana

ok 3 litry wody

przyprawy: sól, pieprz. 1-2 liście laurowe, 2-4 ziarenka ziela angielskiego, papryka ostra i słodka, kurkuma   (pamiętaj gdy dajesz kurkumę to zawsze dodaj jakaś inną ostrą przyprawę pieprz, paprykę, chili) pieprz cayenne, kozieradka.

Kapustę pokrój w niedużą kostkę, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości.  Ugotuj ryż. Cebulę drobno pokrój i podduś lekko na oleju. Dodaj rozdrobione mięso i podduś aż nie będzie surowe. Warzywa zetrzyj na tarce, pokrój pora, dorzuć do  mięsa i podduś chwilę. Jeżeli nie chcesz trzeć surowych warzyw ( wiem ręce bolą) to ugotuj je z kapustą i zetrzyj na tarce gdy będą miękkie. Dorzuć ugotowany ryż  i mięso z warzywami i do kapusty. Dodaj czosnek, wyciśnięty przez praskę lub w kawałkach  oraz przyprawy. Niezbyt długo gotuj, gdy kapusta będzie miękka dodaj przecier pomidorowy. I gotowe. Możesz zabielić śmietaną lub jogurtem całą zupę, ja wolę dodawać bezpośrednio na talerz tym bardziej, że zawsze odlewam trochę gorącej zupy do słoików, zakręcam na gorąco i mam taką awaryjną. Zupa w słoikach może stać w lodówce 2-3 tygodnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zapisz się na newsletter

FreshMail.pl