Pszenno-żytni chleb na zakwasie i liściach chrzanu „chodził” za mną już od pewnego czasu.

Pszenno-żytni chleb na liściach chrzanu

Zastanawiałam się czy gorzki smak liści chrzanu nie zepsuje smaku chleba. I oto nadarzyła się okazja do sprawdzenia. Kilka dni temu byłam na działce u Teściowej i narwałam sobie liści. Upiekłam chleb pszenno-żytni na zakwasie. Obie mąki były pełnoziarniste. Piekłam go późnym wieczorem a zapach pieczonego chleba rozchodził się po całym domu. Chleb powinno się kroić gdy wystygnie ale ten zapach i moja niecierpliwość nie pozwoliła mi czekać do rana. Ukroiłam sobie kromkę i poczekałam aż przestygnie i jeszcze ciepłą zjadłam z masłem. Pycha! Chlebek wyszedł chrupiący ale miękki i wilgotny w środku, lekko kwaskowaty w smaku. Do takiego chlebka ja nie potrzebuję nic oprócz masła. Liść chrzanu ładnie przywarł do chleba i w miejscu gdzie się go ugryzło czuć delikatną goryczkę, ale nie psuje to smaku chleba a raczej dodaje mu uroku.

Pszenno-żytni chleb na zakwasie i liściach chrzanu.

Ilość na 3 foremki o wymiarach 23 x 11 cm.

  • 0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 0,5 kg mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • ok 600 g wody
  • 300 g zakwasu
  • 2 łyżeczki soli

Kilka godzin wcześniej dokarm zakwas i odstaw w ciepłe miejsce. Jeśli chcesz upiec chleb rano to zrób to wieczorem.

Obie mąki i sól wsyp do miski. Zmieszaj zakwas z wodą i dodaj do mąki. Wymieszaj, powinno wyjść gęste plastyczne ciasto, takie aby przełożyć rękoma do foremek. Nie lejące ale też nie takie jak np. na kopytka.

Foremki wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem i na dno połóż umyty liść chrzanu. Jeśli używasz silkonowych foremek to nie musisz ich natłuszczać ani wykłada papierem tylko od razu na dno połóż liść.

Ciasto wyłóż do foremek mniej więcej do ich połowy wysokości. Przykryj ściereczka i odstaw na ok. 3-5 godzin. Rozgrzej piekarnik do temp 210 stopni i piecz chleb ok 40 minut.

Wyjmij chleb z piekarnika i z foremek. Aby sprawdzić czy jest upieczony w środku pukam w chleb od spodu. Jeśli wydaje głuchy dźwięk to jet gotowy. Jeśli jeszcze jest od spodu zbyt wilgotny to włóż na kilka minut bez foremek do piekarnika.

Wydrukuj przepis: Pszenno-zytni chleb na zakwasie i lisciach chrzanu

Smacznego 🙂

Pszenno-żytni chleb na liściach chrzanu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zapisz się na newsletter

FreshMail.pl