Buraki lubimy pod różnymi postaciami, na ciepło i na zimno w zupie i sałatkach. Ale zawsze najpierw je gotowałam. Teraz robię inaczej.

Od jakiegoś czasu nie gotuję buraków tylko piekę. Długo trwało zanim spróbowałam tego sposobu ale teraz już inaczej ich nie przygotowuję. Mają zdecydowanie lepszy smak i kolor niż gotowane. No i witaminy nie wypłukują się do wody jak podczas gotowania.

Sposób jest prosty.

Myję buraki i w całości układam na blachę. Pieką się w temperaturze  180 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków, małe będą gotowe już po około 40 minutach. Po prostu sprawdzam widelcem czy są miękkie.

Czekam, aż wystygną i obieram.

Tak przygotowane buraki to baza do wielu potraw, ale u mnie chętnie zjadane są takie po prostu pokrojone w plasterki.

Spróbujcie tego sposobu, nie pożałujecie 🙂

buraki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zapisz się na newsletter

FreshMail.pl