Gotowany schab do kanapek.

Od dłuższego czasu rzadko kupuję wędliny. Zewsząd słychać informacje  czym to te wędliny są nafaszerowane i dlatego staram się sama przygotowywać dodatki do kanapek. Gotowany schab jest łatwy w przygotowaniu, bez szkodliwej chemii a przede wszystkim smaczny.
W ten sposób robiłam tez szynkę. Przyprawy są oczywiście dowolne nie musicie dodawać dokładnie takich jak ja. Zachęcam do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków. Schab robi się etapami najlepiej zacząć po południu tak aby zalewa mogła wystygnąć przed wieczorem. W lodówce dobrze się przechowuje, u mnie około tygodnia i nic się nie dzieje. Czy da radę dłużej to nie wiem bo zawsze zjadamy 🙂

Gotowany schab

1,5 kg schabu

3 listki laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

6 ziarenek czarnego pieprzu

1 łyżeczka rozmarynu

4 ząbki czosnku

z łyżeczka majeranku

1 łyżeczka kozieradki

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka cukru

10 łyżeczek soli

ok 2,5 – 3 litry wody tyle aby zakryła mięso w garnku

 

1. Wszystkie przyprawy wrzuć do garnka, zalej wodą i zagotuj. Zdejmij z kuchenki i zostaw do wystudzenia.

2. Do wystudzonej zalewy włóż mięso, doprowadź do wrzenia i gotuj od tego momentu 15 minut. Zdejmij z kuchenki i zostaw w zalewie na całą noc.

3. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj od tego momentu 15 minut. Pozostaw w zalewie do wystudzenia.

I gotowe, życzę smacznego 🙂gotowany schab

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zapisz się na newsletter

FreshMail.pl